De onzichtbare gevaren van privé-apparaten

Al vele jaren gebruiken steeds meer medewerkers hun eigen laptops en smartphones om toegang te krijgen tot bedrijfsdata. Het lijkt efficiënt en flexibel, maar schijn bedriegt: het gebruik van privé-apparaten voor zakelijke doeleinden brengt (veelal onverwachte) risico’s met zich mee.

Gebruik van privé-apparaat in het bedrijf brengt risico's met zich mee.

De risico’s van privé endpoints

Iedereen kent het wel: even gauw je bedrijfse-mail checken op je eigen smartphone. Of je eigen laptop gebruiken of het werk: dat apparaat is vertrouwd. En het is ook veel makkelijker dan met twee aparte smartphones rondlopen. Maar helaas: privé-apparaten missen vaak de beveiligingsmaatregelen die op zakelijke apparaten wél standaard zijn. Denk aan verouderde antivirussoftware, zwakke wachtwoorden of het ontbreken van encryptie. Hierdoor zijn deze apparaten een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, vooral omdat zij vaak weten waar je werkt (denk eens aan LinkedIn!).

Wanneer bedrijfsdata op een privé-apparaat staat, is het risico op datalekken aanzienlijk groter. Denk aan een gestolen smartphone zonder pincode/Face ID of een laptop die via een onbeveiligd wifi-netwerk verbinding maakt met bedrijfsapplicaties.

Veel bedrijven onderschatten de risico’s

Ondanks de duidelijke risico’s kiezen veel organisaties nog steeds voor BYOD (Bring Your Own Device) zonder voldoende beleid of technische maatregelen. Vaak uit kostenoverwegingen of gemak. Maar de kosten van een datalek – financieel én reputatie-technisch – zijn vele malen hoger dan de investering in zakelijke apparatuur. Want wat gebeurt er met bedrijfsdata als een medewerker vertrekt? Zonder centraal beheer kunnen gevoelige documenten, e-mails of klantgegevens op het privé-apparaat van een ex-medewerker blijven staan – buiten het zicht van de organisatie. En veel sectoren hebben te maken met regelgeving rondom databeveiliging (zoals de AVG). Het gebruik van onbeheerde privé-apparaten maakt het vrijwel onmogelijk om aan deze eisen te voldoen, wat kan leiden tot boetes en reputatieschade.

Waarom zakelijke apparaten een slimme keuze is

Het inzetten van zakelijke laptops en smartphones biedt bedrijven veel voordelen:

  • Centrale beveiliging en beheer: IT-teams kunnen apparaten op afstand beheren, beveiligen en bij verlies of diefstal wissen.
  • Consistente updates: Zakelijke apparaten ontvangen tijdig beveiligingsupdates en patches.
  • Duidelijke scheiding tussen werk en privé: Dit voorkomt dat bedrijfsdata zich vermengt met persoonlijke bestanden of apps.
  • Snelle onboarding en offboarding: Nieuwe medewerkers kunnen snel aan de slag, en bij vertrek wordt toegang tot data direct ingetrokken.

Wat kun je als organisatie doen?

  • Beoordeel de risico’s in het gebruik van privé-apparaten. Zijn de gevolgen onaanvaardbaar? Verbied dan het gebruik van privé-apparaten.
  • Zijn de risico’s wel acceptabel? Stel dan sowieso een helder BYOD-beleid op met duidelijke regels en verantwoordelijkheden.
  • Investeer in Mobile Device Management (MDM) om apparaten te monitoren en beheren.
  • Train medewerkers in veilig omgaan met bedrijfsdata, ook op afstand.

Tot slot

Het gebruik van privé-apparaten voor zakelijke doeleinden lijkt misschien handig, maar het is een tikkende tijdbom als het gaat om databeveiliging. Door te kiezen voor zakelijke laptops en smartphones, bescherm je niet alleen je data, maar ook je reputatie en continuïteit.

De Security Consultants van AuditConnect staan klaar om uw organisatie te ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een volwassen MDM, of het ontwikkelen van een strikt BYOD-beleid.